ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: 12/08/16

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Οδηγός Εξομολογήσως

0 σχόλια

Οδηγός Εξομολογήσως

Το μικρό. αυτό έντυπο που κρατάς, αγαπητέ, δεν είναι μία πραγµατεία για ' το μέγιστο και ιερώτατο μυστήριο της Μετανοίας - εξομολογήσεως. Προύποθέτει μελέτη και γνώση παρομοίων διαφωτιστικών βιβλίων ή … . κειμένων, όπως και λύσι σχετικών αποριών έπειτα από συζήτησι με γ΄ έµπειρα σε τέτοια θέματα πρόσωπα. Είναι απλώς ένα σύντομο υπομνηστικό για μια καλύτερη και πιο συγκεκριμένη προετοιμασία για το Ιερό Μυστήριο.Ωστόσο, με δύο λόγια, πρέπει να ξέρης πώς η μεγαλύτερη» επιστήμη, αλλα και η δυσκολώτερη τέχνη είναι να γνωρίσης αληθινά τον εαυτό σου, αλλά και να μην τον στερήσης το μεγαλύτερο αγαθό, που πραγματικά διψά κάθε ανθρώπινη ψυχή, τη λύτρωσι! Και τη λύτρωσι αυτή χαρίζει . μόνος ο Θεάνθρωπος Λύτρωτής, ο Ιησούς Χριστός, που ο ίδιος ίδρυσε και ενομοθέτησε σαν μοναδικό λυτρωτικό μέσο στην Εκκλησία Του τη  Μετάνοια  Εξοµολόγησι.Γι΄ Αυτό και πρέπει να υπερπηδήσης τα οποιαδήποτε και οσαδήποτε εμπόδια που σου… φράζουν το δρόμο προς το Ιερό Εξομολσγητήριο. Εδώ σε περιμένει με στοργή ο αντιπρόσωπος του  Χριστού, ο Πνευματικός, που σαν άνθρωπος γνωρίζει να συμπαθή και να κατανοή τους συναμαρτώλούς αδελφούς του. 
Read More ->>

Ο τρελο –Γιάννης ο δια Χριστόν σαλός

0 σχόλια

Ο τρελο Γιάννης ο δια Χριστόν σαλός


Πρόλογος Η δια Χριστόν σαλότητα αποτελούσε, ως γνωστόν, πάντοτε ένα από τα πιο όμορφα κεφάλαια στο πολυάριθμο Συναξάρι των Αγίων μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ένα λίαν διδακτικό κεφάλαιο σωτηρίας, το οποίο έδειχνε στην ουσία πώς η δικαιοσύνη και η κρίση του Θεού διαφέρει κατά πολύ απ’ αυτήν των ανθρώπων. Ένα λιθαράκι επιπλέον σ’ αυτό το κεφάλαιο αποτελεί και η ιστορία που μας αφηγήθηκε ένας ταπεινός λευίτης του Ευαγγελίου, ένας στενός φίλος του Κυρίου μας, της Παναγίας μας, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Αναστασίου του Γόρδιου. Ένας λευίτης ασκητής, που ζει στα ευλογημένα βουνά του τόπου μας. Πρόκειται για ένα πραγματικό άνθος ευωδίας, που ολοένα και περισσότερο ανακαλύπτεται από τις καταπονημένες από τη ζωή ψυχές, που σαν μέλισσες ταξιδεύουν κοντά του για να γευτούν ως δώρο την πολύτιμη γύρη που εκπέμπει η παρουσία του και ο λόγος του.
 Η αφήγησή του αφορούσε σε έναν σύγχρονο δια Χριστόν σαλό, που έζησε σε μία από τις απρόσωπες, απρόσιτες και αποξενωμένες γειτονιές της Αθήνας. Σε μία γειτονιά που οι πόρτες των ανθρώπων ήταν ερμητικά κλειστές για τον πλησίον και η καθημερινότητα κυλούσε μέσα στο πλαίσιο του γνωστού ωχαδελφισμού, της κενοδοξίας και της αδιαφορίας για τον άλλον, δείγμα της κυριαρχίας σήμερα των εγωκεντρικών παθών.
Read More ->>

Στή θάλασσα της μοναχικής ζωής

0 σχόλια

Στή  θάλασσα της μοναχικής ζωής
Ὁμιλία σέ Μοναχές
τοῦ Ἁγ. Θεοφάνους τοῦ Ἐγκλείστου
Ὁ Κύριος μετά τό θαυματουργικό χορτασμό τῶν πεντακισχιλίων προέτρεψε τούς μαθητές Του νά μποῦν μόνοι τους στό πλοῖο, νά διασχίσουν τήν Τιβεριάδα καί νά Τόν συναντήσουν στήν ἀπέναντι ἀκτή. Καθώς λοιπόν ταξίδευαν καί κινδύνευαν νά ναυαγήσουν, ἐμφανίζεται ὁ Κύριος πάνω στά κύματα. Ὁ Πέτρος σέ μιά ἔξαψι δυνατῆς πίστεως ρίχνεται στήν θάλασσα καί περπατώντας κι αὐτός πάνω στά κύματα Τόν πλησιάζει. Ὅταν ὅμως ὁ βίαιος ἄνεμος τοῦ ἀπέσπασε τήν προσοχή, φοβήθηκε καί ἄρχισε νά βυθίζεται. Ὁ Κύριος τόν συγκράτησε, τόν ἐπετίμησε γιά τήν ὀλιγοπιστία του καί τόν ἀνέβασε μέ ἀσφάλεια στό πλοῖο. Σέ λίγο ἔφθασαν ὅλοι στήν ἀκτή.
Στήν ἀφήγησι αὐτή παρουσιάζεται μιά εἰκόνα τῆς μοναχικῆς ζωῆς. Σέ καθεμιά ἀπό σᾶς συνέβη κάτι παρόμοιο μέ τόν θαυματουργικό χορτασμό τοῦ πεινασμένου λαοῦ. Ἐννοῶ ἐκείνη τήν πάντερπνη κατάσταση τοῦ πνεύματος, πού δοκιμάσατε, ὅταν τά ἀπαρνηθήκατε ὅλα καί ἀποφασίσατε ν᾽ ἀφιερώσετε τήν ζωή σας στόν Χριστό, ἀκολουθώντας μέ ἀκρίβεια τίς ἐντολές καί τήν διδασκαλία Του.
Read More ->>
 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |