Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Όλοι καταλαβαίνουμε λίγο πολύ τι εννοούμε, όταν λέμε ότι ένας άνθρωπος διαθέτει ψυχική αυτονομία και ανεξαρτησία. Παρόλα αυτά θα ήθελα να πω λίγα εισαγωγικά λόγια γύρω από την έννοια και το νόημα της ψυχικής αυτονομίας, ελπίζοντας ότι η βαθύτερη κατανόηση της έννοιας και της αξίας της ψυχικής αυτονομίας θα γίνουν πολύ καλύτερα κατανοητά από τη μελέτη του όλου βιβλίου. Η γαλλίδα Παιδαγωγός και Ψυχολόγος Λωράνς Περνού σημειώνει: «Η αγωγή... είναι η τέχνη να καθοδηγείς ένα παιδί σ' όλη τη διάρκεια της αναπτύξεως του, για να γίνει η ανάπτυξη αυτή αρμονικά και για να μην έλθει τίποτε να ταράξει την πορεία της. Και σε τι συνίσταται η ανάπτυξη; Στο ν' απομακρυνθεί λίγο λίγο απ' αυτή την κούνια, απ' αυτή την ολοκληρωτική εξάρτηση από σας, για να γίνει ένας ενήλικος ανεξάρτητος, αυτόνομος, ένας μεγάλος σαν και σας». Γενικά θα έλεγα, ότι ψυχική αυτονομία είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να ζήσει μια προσωπική και αυθεντική ζωή, αντάξια σε μιά λογική και πνευματική ύπαρξη, με ανάπτυξη όλων των ψυχικών του δυνάμεων και ικανοτήτων, με δραστηριότητα, δημιουργικότητα, πληρότητα ζωής και ψυχική ικανοποίηση, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του ψυχικές δυνάμεις και ικανότητες.
Με άλλα λόγια ο ίδιος ο άνθρωπος να σκέπτεται, να κρίνει και να αποφασίζει για τα προβλήματα που τον αφορούν προσωπικά και για την όλη του ζωή. Να κυβερνάει αυτός ο ίδιος τον εαυτό του και τη ζωή του. Ένα απλό παράδειγμα, για να γίνουν όλα αυτά περισσότερο σαφή και κατανοητά, θα μπορούσε να είναι το εξής: Το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του δεν έχει καμία σωματική αυτονομία και ανεξαρτησία. Καθετί που χρειάζεται για τη συντήρηση και αύξηση του σωματικού του οργανισμού, το κάνει αντί γι’ αυτό η μητέρα του. Αναπνέει, πίνει και τρώει στη θέση του εμβρύου η μητέρα του. Με τη γέννηση το βρέφος γίνεται ιδιαίτερος, ξεχωριστός οργανισμός από τη μητέρα του. Τώρα πρέπει το ίδιο το βρέφος να αναπνεύσει, να φάει, να πιει, να κοιμηθεί. Ακόμη όμως έχει μεγάλη εξάρτηση από τις φροντίδες της μητέρας. Αν η μητέρα δεν δώσει στο βρέφος της να φάει και γενικά, αν δεν το φροντίσει και δεν το περιποιηθεί, τότε ασφαλώς το βρέφος είναι καταδικασμένο σε θάνατο. Όσο μεγαλώνει και μπορεί μόνο του πια το παιδί να φροντίσει για την τροφή του και την υγεία του, τότε είναι εξολοκλήρου ένας ανεξάρτητος και αυτόνομος σωματικός οργανισμός. Ό,τι συμβαίνει με τη σωματική ανεξαρτησία του παιδιού, γίνεται περίπου και με την ψυχική του αυτονομία.
Στους πρώτους μήνες και στα πρώτα χρόνια του κάθε παιδί δεν έχει καμία ψυχική αυτονομία. Για όλα τα ζητήματα που το αφορούν, σκέπτεται, κρίνει και αποφασίζει η μητέρα και γενικά οι γονείς του. Γύρω όμως στα δύο με δυόμιση χρόνια του κάθε παιδί αρχίζει δειλάδειλά να παρουσιάζει κάποια προσωπική του σκέψη, κρίση και απόφαση και θέλει να έχει κι αυτό «λόγο» στα ζητήματα που το αφορούν. Έτσι αρχίζει μεν η ψυχική αυτονομία του παιδιού, αλλά είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο ψυχικά από τους γονείς του. Όσο μεγαλώνει και ωριμάζει ψυχικά και μπορεί πια να σκέπτεται σοβαρά και να αποφασίζει υπεύθυνα για τη ζωή του και τα προβλήματα του, τόσο και αυξάνει η ψυχική του αυτονομία, για να φθάσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό με το τέλος της εφηβείας, δηλαδή γύρω στα 20 με 25 χρόνια της ηλικίας. Σ' αυτή την ηλικία ένα άτομο, που έχει κανονική ψυχική ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι σε θέση να κυβερνήσει το ίδιο τη ζωή του και να λύσει τα προβλήματα που το αφορούν προσωπικά. Σαν συμπέρασμα θα μπορούσαμε να σημειώσουμε αυτό, που τονίζει ο γάλλος Ψυχολόγος Albert Donval (Αλμπέρ Ντονβάλ), ότι δηλαδή δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, πως «το ουσιώδες έργο των γονιών είναι το να βοηθήσουν τα παιδιά τους να περάσουν χωρίς εμπόδια και δυσκολίες από την αναγκαία αρχική εξάρτηση στη βαθμιαία ανεξαρτησία, το να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους»
Εισαγωγή και δημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο :
ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ. ΜΠΕΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
(Η αναφαίρετη προίκα του παιδιού σου: Η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της Ψυχολόγου Σπυριδούλας Ευαγγέλου Λέκκου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1988
Η ηλεκτρονική επεξεργασία, επιμέλεια κειμένων και εικόνων έγινε απο τόν Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου