ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: 01/24/17

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
Πρόλογος

Πιστεύω οι περισσότεροι να συμφωνούν με αυτό που είπε ο Freud: «To δυσκολότερο πράγμα είναι να είσαι γο νιός». Σ' αυτόν ακριβώς το ρόλο, που κανένας ίσως γονιός δεν είναι ποτέ έτοιμος, αλλά καλείται να ασκήσει, έρχεται να βοηθήσει το καινούργιο βιβλίο του πατρός Διονυσίου Μπέκου «ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ»  μοναδικό, πρωτοποριακό στον ελλαδικό χώρο  που είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη της ψυχικής αυτονομίας, γραμμένη με υπευθυνότητα, επιστημονικότητα και μεθοδικότητα. Το θέμα είναι καυτό και ιδιαίτερα σοβαρό μέσα στη σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία με τα τόσα αντιφατικά μηνύματα, την άμβλυνση των αξιών και τις ραγδαίες αλλαγές. Μέσα απ' το καινούργιο του βιβλίο ο σεβαστός π. Διονύσιος δίνει στους γονείς και εκπαιδευτικούς ξεκάθαρα και ιδιαίτερα χρήσιμα μηνύματα από την εμπειρία που διαθέτει και τη χρησιμοποίηση μιας ειδικής βιβλιογραφίας. Τολμά να αγγίξει βαθειά το θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της εξέλιξης και ολοκλήρωσης του ατόμου, γιατί η αυτονομία είναι από τα σημαντικότερα αποκτήματα και δεν βοηθά μόνο γονείς και εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά, αλλά κατ' επέκταση και ολόκληρη την κοινωνία. Όσο διάβαζα το χειρόγραφο, τόσο ένοιωθα να συναρπάζομαι από τη σφαιρική και ευαίσθητη παρουσίαση του θέματος. Ξεκινά από την ανάλυση της αξίας και της σημασίας της ψυχικής αυτονομίας. Αναφέρεται στις καταστρεπτικές συνέπειες της έλλειψης της, χωρίς να παραλείψει τα εμπόδια που την επηρεάζουν και τα λάθη των γονιών.
Read More ->>

Εισαγωγή

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μερικοί γονείς από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί τους, ιδιαίτερα αν είναι κορίτσι, αρχίζουν να σκέπτονται και να ετοιμάζουν την προίκα του. Του ετοιμάζουν το σπίτι ή το διαμέρισμα. Ανοίγουν λογαριασμό στο όνομα τόυ σε κάποια Τράπεζα και του βάζουν κάθε τόσο λίγα ή πολλά χρήματα, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αγοράζουν κουβέρτες, χαλιά, σεντόνια και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να ανοίξει ένα σπίτι. Και γενικά φροντίζουν να του ετοιμάσουν και να του αφήσουν μια κινητή και ακίνητη περιουσία, με την οποία το παιδί τους θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ζωή και τις δυσκολίες της και να ζήσει ευτυχισμένο. Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει αυτούς τους γονείς για τή φροντίδα τους αυτή για το μέλλον των παιδιών τους. Το μόνο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι, ότι όλα αυτά είναι υλικά και φθαρτά και ότι μπορεί να καταστραφούν και να αφανισθούν πριν προλάβει καλά  καλά το παιδί τους να τα χαρεί και να τα απολαύσει. Τα σπίτια και τα ρούχα και οι καταθέσεις μπορεί να γίνουν σκόνη και κάρβουνο από μια πυρκαιά, από ένα σεισμό, από μια θεομηνία, από ένα πόλεμο, από μια πτώχευση ή ένα πληθωρισμό και από χίλιες  δυό άλλες αιτίες και αφορμές. Αλλά κι αν δεν συμβεί τίποτε απ' όλα αυτά, πράγμα που το εύχομαι ολόψυχα και για σένα και για το παιδί σου, και πάλι όλη αυτή η υλική περιουσία που ετοιμάζεις για το παιδί σου, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του παιδιού σου και να το κάνει ευτυχισμένο. Η υλική αυτή προίκα θα ικανοποιήσει μόνο τις σωματικές και βιολογικές ανάγκες του παιδιού σου.

Read More ->>

Τί είναι η ψυχική αυτονομία

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ


Όλοι καταλαβαίνουμε λίγο  πολύ τι εννοούμε, όταν λέμε ότι ένας άνθρωπος διαθέτει ψυχική αυτονομία και ανεξαρτησία. Παρόλα αυτά θα ήθελα να πω λίγα εισαγωγικά λόγια γύρω από την έννοια και το νόημα της ψυχικής αυτονομίας, ελπίζοντας ότι η βαθύτερη κατανόηση της έννοιας και της αξίας της ψυχικής αυτονομίας θα γίνουν πολύ καλύτερα κατανοητά από τη μελέτη του όλου βιβλίου. Η γαλλίδα Παιδαγωγός και Ψυχολόγος Λωράνς Περνού σημειώνει: «Η αγωγή... είναι η τέχνη να καθοδηγείς ένα παιδί σ' όλη τη διάρκεια της αναπτύξεως του, για να γίνει η ανάπτυξη αυτή αρμονικά και για να μην έλθει τίποτε να ταράξει την πορεία της. Και σε τι συνίσταται η ανάπτυξη; Στο ν' απομακρυνθεί λίγο  λίγο απ' αυτή την κούνια, απ' αυτή την ολοκληρωτική εξάρτηση από σας, για να γίνει ένας ενήλικος ανεξάρτητος, αυτόνομος, ένας μεγάλος σαν και σας». Γενικά θα έλεγα, ότι ψυχική αυτονομία είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να ζήσει μια προσωπική και αυθεντική ζωή, αντάξια σε μιά λογική και πνευματική ύπαρξη, με ανάπτυξη όλων των ψυχικών του δυνάμεων και ικανοτήτων, με δραστηριότητα, δημιουργικότητα, πληρότητα ζωής και ψυχική ικανοποίηση, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του ψυχικές δυνάμεις και ικανότητες.
Read More ->>

Εμφυτη και φυσιολογική η τάση πρός αυτονομία

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

2. ΕΜΦΥΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο πράγμα, που θα ήθελα να τονίσω και να υπογραμμίσω στους αγαπητούς γονείς, είναι ότι η τάση του παιδιού τους για ανεξαρτησία και ψυχική αυτονομία είναι έμφυτη και φυσιολογική. Μολονότι όλοι μας καταλαβαίνουμε λίγο  πολύ τι σημαίνει μια ενέργεια και μια εκδήλωση έμφυτη και φυσιολογική, παρόλα αυτά θα μου επιτρέψεις να επιμείνω λίγο στο σημείο αυτό προκειμένου για την τάση του παιδιού σου προς αυτονομία. Γιατί ενώ στα λόγια και στη θεωρία παραδεχόμαστε όλοι, χωρίς καμία αντίρρηση, ότι είναι σωστό και φυσιολογικό, καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, να θέλει να γίνει ανεξάρτητο άτομο και αυτόνομη και αυτοκυβέρνητη προσωπικότητα, στην πράξη όμως πολλές φορές «τα κάνουμε θάλασσα». Έτσι συνειδητά ή ασυνείδητα δυσανασχετούμε, όταν βλέπουμε το παιδί μας να θέλει να «ξεκολλήσει» από πάνω μας και από την κηδεμονία μας και πολλές φορές υψώνουμε εμπόδια αξεπέραστα, για να κλείσουμε το δρόμο του προς την ψυχική αυτονομία και να το κρατήσουμε ισόβια κολλημένο κοντά μας, ικανοποιώντας έτσι δικές μας ψυχικές ανάγκες, που τις περισσότερες φορές είναι ασυνείδητες. Τονίζω λοιπόν και υπογραμμίζω για άλλη μια φορά, ότι η τάση του παιδιού σου για ανεξαρτησία και ψυχική αυτονομία είναι έμφυτη και τελείως φυσιολογική.
Read More ->>

Αξία και σημασία της ψυχικής αυτονομίας

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
3. ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ 
ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ


Θα πρέπει ευθύς εξαρχής να τονίσω και να διακηρύξω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και του είναι μου, ότι η ψυχική αυτονομία του παιδιού, όπως και κάθε ανθρώπου γενικά, είναι το πιο βασικό, το πιο θεμελιώδες, το πιο αναγκαίο, το πιο απαραίτητο και το πιο σπουδαίο προσόν και απόκτημα του παιδιού για την επιτυχία, την πρόοδο και την ευτυχία του στη ζωή. Όλα τα άλλα, όπως κινητή και ακίνητη υλική περιουσία, γνώσεις τεχνικές και επιστημονικές, πτυχία πανεπιστημιακά, ξένες γλώσσες, επιτυχημένη επαγγελματική ή επιστημονική καριέρα κ.λ.π., όλα αυτά και άλλα παρόμοια έρχονται σε δεύτερη μοίρα και έχουν μικρότερη αξία και σημασία από την απόκτηση της ψυχικής αυτονομίας και της δυνατής προσωπικότητας. Η διάσημη Παιδαγωγός και Ψυχολόγος του Καναδά Jeannine Guindon (Ζαννίν Γκεντόν) δεν διστάζει να τονίσει, ότι από όλους τους άλλους σκοπούς της αγωγής, όπως είναι η μετάδοση της γνώσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επαγγελματική κατάρτιση για την ένταξη στην κοινωνία κ.λ.π., «η απόκτηση της προσωπικής αυτονομίας έχει την προτεραιότητα και το προβάδισμα από κάθε άλλο αντικείμενο και σκοπό στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού». Όπως υπογραμμίζει και ο Ν. Δρακουλίδης, το σπουδαιότερο καθήκον και η πολυτιμότερη προσφορά των γονιών προς το παιδί τους είναι να φροντίσουν «να γίνει το παιδί τους αυτοκυβέρνητο, με την προστασία και την καλλιέργεια των βασικών εκείνων εφοδίων, που είναι απαραίτητα για να οργανώσουν την ασφάλεια του στην πορεία της ζωής του, όπως π.χ. είναι η πρωτοβουλία, το θάρρος, ο έλεγχος, η ευθύνη, η αυτενέργεια, το καθήκον, η αυτοπεποίθηση, η χαρά, η ελευθερία, η εργατικότητα, η κοινωνικότητα, η δικαιοσύνη, η φιλαλληλία, η καρτερία, κ.λ.π. Όλα τ' άλλα, όσο χρήσιμα ή απαραίτητα να είναι, έχουν δεύτερη θέση»· Μια άλλη συνέπεια της έλλειψης ψυχικής αυτονομίας είναι, ότι αυτοί οι άνθρωποι «δεν μπορούν να αγαπήσουν. Πώς θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αφού πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγαπήσει;».

Read More ->>

Σύγχρονοι μέθοδοι ανατροφής τών παιδιών

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


 Άλλη αιτία, που μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι τα αβάσιμα και αδικαιολόγητα αισθήματα ενοχής, που πιθανόν να δημιουργηθούν μέσα του από κάποιο θλιβερό περιστατικό της οικογένειας του ή από κάποια άλλη αφορμή. Νά ένα σχετικό παράδειγμα: «Οι ψυχαναλυτές ακούνε συχνά τους ασθενείς να κάνουν να αναδύεται από την παιδική τους ηλικία η ενοχή που τους ακρωτηρίασε ψυχικά. Τέτοια ήταν η περίπτωση μιας γυναίκας, που ανακαλούσε στη μνήμη της το σφοδρό μίσος που έτρεφε για το μικρό της αδελφό, ο οποίος γεννήθηκε όταν εκείνη ήταν τριών ετών. Ο πατέρας της την είχε κάνει να ντρέπεται για την «κακία» της και της είχαν απαγορεύσει να πλησιάζει στην κούνια.
Read More ->>

Δύο συνηθισμένα λάθη τών γονιών

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
8. ΔΥΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ


α) Ένα παιδί που αργότερα θα παρουσιάσει έντονα ψυχικά προβλήματα από έλλειψη ψυχικής αυτονομίας, παρουσιάζει συνήθως από πολύ νωρίς μερικά σημάδια, τα οποία δηλώνουν και φανερώνουν, ότι το παιδί αυτό δεν εξελίσσεται ομαλά και ότι συναντά δυσκολίες στην ψυχική του ανάπτυξη, τις οποίες δυσκολεύεται να ξεπεράσει, με αποτέλεσμα να κινδευνεύει σοβαρά η ψυχική του εξέλιξη, η ψυχική του υγεία και η ψυχική του ισορροπία. Μερικά απ' αυτά τα σημάδια είναι τα εξής: Είναι υπερβολικά προσκολλημένο στους γονείς του και προ πάντων στη μητέρα του. Θέλει να είναι συνέχεια κοντά της και μαζί της. Μόνο κοντά της νιώθει κάποια σιγουριά και κάποια ασφάλεια η φοβισμένη και ανήσυχη ψυχή του. Του αρέσει να μένει μέσα στο σπίτι με συντροφιά τους γονείς του και τα παιχνίδια του, αποφεύγοντας να βγει στη γειτονιά και να παίξει με τα άλλα παιδιά. Παραπονιέται ότι τα άλλα παιδιά δεν το αγαπούν, ότι δεν το παίζουν, το χτυπούν κ.λ.π. Γενικά φοβάται τα άλλα παιδιά και δεν τα πάει καλά μαζί τους, όταν είναι της ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας απ' αυτό. Με τα μικρότερα παιδιά φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, γιατί τα φοβάται λιγότερο και πιστεύει, ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί τους, αν παρουσιασθεί ανάγκη. Έχει πολλούς και διάφορους φόβους, που θα έπρεπε φυσιολογικά στην ηλικία του να τους έχει ξεπεράσει. Όπως π.χ. φοβάται υπερβολικά το σκοτάδι, τα σκυλιά, να πάει να ψωνίσει μόνο του από ένα μαγαζί κ.λ.π. Γενικά γίνεται φανερό αυτό το παιδί για την έλλειψή ψυχικής αυτονομίας από τη δειλία του, τη διστακτικότητα του, την έλλειψη κάθε πρωτοβουλίας, την παρασιτική και εξαρτημένη του διαγωγή και συμπεριφορά και από άλλα σημάδια που τονίζουν, ότι παραμένει υπερβολικά «μωρό», ενώ για την ηλικία του θα έπρεπε να δείχνει ψυχικά πιο ώριμο και πιο δυνατό.
Read More ->>

Στοιχεία και γνωρίσματα ψυχικής αυτονομίας

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ
ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Θα ήθελες ασφαλώς να γνωρίζεις ποια προσόντα διαθέτει και ποιες ικανότητες παρουσιάζει ένα παιδί και γενικά ένας άνθρωπος, που έχει αποκτήσει ικανοποιητικό ή και μεγάλο βαθμό ψυχικής αυτονομίας. Πώς παρουσιάζεται στη ζωή και στη συμπεριφορά ένας άνθρωπος, που έχει ομαλή και κανονική ψυχική ανάπτυξη. Ποιες ιδιότητες και ποια γνωρίσματα έχει να επιδείξει ένας άνθρωπος, που κατόρθωσε να αναπτύξει τις ψυχικές του δυνάμεις σε ικανοποιητικό βαθμό. Με άλλα λόγια, ποια είνα τα στοιχεία και τα γνωρίσματα της ψυχικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω να σου παρουσιάσω στο κεφάλαιο αυτό. Και είναι όχι μόνο χρήσιμη, αλλά και τελείως απαραίτητη μια τέτοια γνώση και ενημέρωση. Γιατί διαφορετικά, εξαιτίας άγνοιας ή παρεξήγησης, μπορεί να συμβεί το εξής τραγικό: Μπορεί να στενοχωρείται και να ανησυχεί ένας γονιός για εκδηλώσεις του παιδιού του, για τις οποίες θα έπρεπε κυριολεκτικά να χαίρεται, αφού αυτές δείχνουν θάρρος και ψυχική υγεία και ψυχική αυτονομία. Ενώ αντιθέτως για άλλες εκδηλώσεις, που δείχνουν φόβο και ψυχική αδυναμία και ψυχική στασιμότητα του παιδιού, οι γονείς αντί να  στενοχωρηθούν και να ανησυχήσουν, μπορεί να μένουν αδιάφοροι ή και να δείχνονται ευχαριστημένοι, γιατί ακριβώς δεν γνωρίζουν ποια είναι τα στοιχεία και τα γνωρίσματα της ψυχικής αυτονομίας και γενικά της ψυχικής υγείας του παιδιού τους.

Read More ->>

Η δύναμη τής θέλησης

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

3. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

Ένας άνθρωπος με ψυχική αυτονομία και ολοκληρωμένη προσωπικότητα διαθέτει δυνατή θέληση ή ακριβέστερα δύναμη θέλησης. Πρόκειται για την ικανότητα του να θέλεις, να μπορείς να θέλεις. Όπως, όταν έχουμε σωματική υγεία, νιώθουμε όρεξη για κίνηση, για δράση και για εργασία, έτσι και όταν διαθέτουμε ψυχική υγεία και ευεξία, νιώθουμε όρεξη και ικανότητα για ψυχική κίνηση και δράση, για ψυχική δραστηριοποίηση, για επιδίωξη προσωπικών στόχων και σκοπών. Αυτή η όρεξη και η δυνατότητα για ψυχική δραστηριοποίηση και για επιλογή και επιδίωξη των ιδιαίτερων προσωπικών μας στόχων και σκοπών αποτελεί τη βάση και το θεμέλιο της προσωπικής θέλησης του κάθε ανθρώπου. Ο άνθρωπος που διαθέτει ψυχική υγεία και ευρωστία, διαθέτει οπωσδήποτε και ικανότητα θέλησης. Όσο περισσότερη ψυχική δύναμη διαθέτει, τόσο και μεγαλύτερη δύναμη θέλησης παρουσιάζει. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος που παρουσιάζει ελάχιστη θέληση ή, το χειρότερο, δεν παρουσιάζει καμία θέληση και δεν έχει κανένα προσωπικό στόχο και σκοπό, αυτός ο άνθρωπος πάσχει από ψυχική αδυναμία και στις πιο βαριές περιπτώσεις δείχνει πλήρη ψυχική εξάντληση και παραλυσία. Σύμφωνα με τον Erikson (Έρικσον) η «ψυχική αδράνεια» (inactivite) είναι τελείως διαφορετική από την «παθητικότητα», διότι «η παθητικότητα μπορεί να  είναι μία ενεργητική προσαρμογή, ενώ η ψυχική αδράνεια (δηλαδή η έλλειψη και η απουσία κάθε προσπάθειας και δραστηριότητας) είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής παραλυσίας»
Read More ->>

Αίσθημα προσωπικής ικανότητας

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

5.ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ένα τέταρτο βασικό γνώρισμα του ανθρώπου, που διαθέτει ψυχική αυτονομία και δυνατή προσωπικότητα, είναι το αίσθημα της προσωπικής του ικανότητας. Αν του ζητήσετε να κάνει κάτι, που είναι μέσα στα πλαίσια των γνώσεων του, της ειδικότητας του και των ικανοτήτων του γενικά, χωρίς καμία δυσκολία και χωρίς κανένα δισταγμό θα σας απαντήσει:  Ναι, θα το κάνουμε. Είναι πολύ εύκολο και δεν υπάρχει καμία δυσκολία για την εκτέλεση του. Το ίδιο πράγμα το έχω κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα.  Η σιγουριά και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η συνειδητοποίηση των προσωπικών του γνώσεων, δυνατοτήτων και ικανοτήτων και η εμπειρία του από τις μέχρι τώρα επιτυχημένες προσπάθειες του στον ίδιο τομέα, όλα αυτά του δίνουν το αίσθημα της ικανότητας για το έργο, το οποίο του ζητούν να εκτελέσει. Σύμφωνα με κάποιον ορισμό, το αίσθημα της ικανότητας συνίσταται «στην ελεύθερη άσκηση της δεξιότητας και της διάνοιας για την εκτέλεση έργων, χωρίς να επεμβαίνει κανένα ψυχικό εμπόδιο, που να οφείλεται σε αίσθημα κατωτερότητας και το οποίο να μειώνει ή και να καταστρέφει ολοσχερώς το τελικό αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να έχει το άτομο αυτό ». Ο άνθρωπος που διαθέτει αίσθημα προσωπικής ικανότητας, έχει σαφή και αντικειμενική γνώση και συνείδηση των ιδιαίτερων ατομικών και προσωπικών του προσόντων και ικανοτήτων. Έχει μάθει και έχει εκτιμήσει σωστά τις σωματικές του ικανότητες και δυνατότητες. Έχει επίγνωση των διανοητικών του ικανοτήτων, των ψυχικών και πνευματικών του προσόντων, των δυνατοτήτων του στην επιτέλεση διαφόρων έργων.

Read More ->>

Κοινωνικό ενδιαφέρον αγάπη

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  ΑΓΑΠΗ

Η σπουδαιότερη και ανώτερη ψυχική δύναμη, το βασικότερο και πολυτιμότερο γνώρισμα και προσόν ενός ανθρώπου, που διαθέτει πλήρη ψυχική αυτονομία, ακμαία ψυχική υγεία και δυνατή προσωπικότητα είναι η ικανότητα να δίνει και να προσφέρει. Είναι η διάθεση, η δυνατότητα και η ικανότητα να δίνει, να προσφέρει, να εξυπηρετεί, να βοηθεί και να συμπαρίσταται σε κάθε άνθρωπο που έχει κάποια ανάγκη. Είναι αυτό που με άλλα λόγια το λέμε κοινωνικό αίσθημα, κοινωνικό ενδιαφέρον, αλληλεγγύη και αλτρουισμό. Είναι αυτό για το οποίο όλοι διψάμε και από το οποίο όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη: Είναι η αγάπη η γνήσια και ανιδιοτελής. Είναι χαρακτηριστικά τα υπέροχα λόγια της Αντιγόνης στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή: «Οϋτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλεΐν έφυν». Ύστερα λοιπόν από κάποια επιτυχία του παιδιού σου, ακόμη και την πιο μικρή, μην τσιγκουνευτείς να του πεις ένα καλό λόγο και μη διστάσεις να το επαινέσεις με όλη σου την καρδιά. Δείξε του τη χαρά σου, ακόμη, αν είναι πρέπον και άξιον, δείξε του και αυτόν το θαυμασμό σου για την επιτυχία του και το κατόρθωμα του. Όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, έτσι και το παιδί σου διψάει κυριολεκτικά για εκτίμηση, για αναγνώριση και για θαυμασμό. Και όταν αυτή η εκτίμηση και ο θαυμασμός δεν προέρχονται απλώς από ένα συνομήλικο του, αλλά από ένα πρόσωπο «σημαντικό» για το παιδί, όπως είναι η μάνα και ο πατέρας του, τότε αυτή η εκτίμηση και ο θαυμασμός γίνονται δυνατοί μοχλοί, που σπρώχνουν το παιδί προς τα εμπρός και προς τα πάνω, του δίνουν μεγάλη ώθηση για ψυχική ανάπτυξη και ολοκλήρωση και συντελούν στο να αποκτήσει θετική εικόνα για τον εαυτό του, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του και να δημιουργήσει μία δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Read More ->>

Η χρυσή ηλικία τών τριών χρόνων

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

Η ΧΡΥΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ


Τα όσα σου είπα για το «άψογο» παιδί, μπορούν να θεωρηθούν σαν μια παρένθεση. Ας επανέλθουμε λοιπόν στα καθαυτό στάδια ή τους σταθμούς της ψυχικής ανάπτυξης του παιδιού. Στο τέλος της παραγράφου για τον αντάρτη των δυόμισι ετών είχα υπογραμμίσει, ότι η περίοδος αυτή «του πρώτου παιδικού πείσματος» δεν διαρκεί παρά λίγους σχετικά μήνες. Λίγη υπομονή λοιπόν και οι συνεχείς αρνήσεις και αντιρρήσεις του παιδιού σου θα δώσουν τη θέση τους στη «χρυσή ηλικία των τριών χρόνων», που χαρακτηρίζεται από ψυχική ισορροπία και ευχάριστη ψυχική διάθεση του παιδιού σου.
Νά λοιπόν που έφθασε το παιδί σου στη «χρυσή ηλικία των τριών χρόνων» περίπου. Συμπληρώνω τη λέξη περίπου, γιατί ένα παιδί μπορεί να φθάσει σ' αυτό το σταθμό της ψυχικής ανάπτυξης πριν κλείσει ακόμη τα τρία του χρόνια, ενώ ένα άλλο παιδί μπορεί να περάσει τα τρία του χρόνια και ύστερα να παρουσιάσει αυτή την ψυχική κατάσταση, που θα σου περιγράψω στη συνέχεια. Ο διάσημος αμερικανός Ψυχολόγος Α. Gesell (A. Γκεζέλ) σημειώνει και πάλι: «Αν ζητούσε κανείς με μυστική ψηφοφορία από μια ομάδα γονιών, που έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας, να του πουν ποια είναι η πιο γλυκιά ηλικία αυτής της περιόδου, οι γονείς θα του μιλούσαν πιθανόν για την ηλικία των τριών χρόνων ». Η γαλλίδα Παιδαγωγός και Ψυχολόγος Λωράνς Περνού θα μας πει: «Ύστερα από τη βροχή, η καλοκαιρία. Έτσι όμως γίνεται η καλή συγκομιδή. Συχνά ήταν δυσάρεστο, μεταξύ 2,1/2 και 3 ετών, είχε υποφέρει και σας είχε κάνει, το φτωχό, να υποφέρετε με τις αξιώσεις του για ανεξαρτησία. Τώρα, το πρόβλημα που το βασάνιζε: «Πρέπει να μείνω; Πρέπει να φύγω;» φαίνεται ότι ξεχάστηκε τελείως. Είναι ήσυχο, κατευνασμένο, χαλαρωμένο. Έχει αποκτήσει πραγματική ισορροπία, είναι ευτυχισμένο, το δείχνει και σας γοητεύει. Η ηλικία των τριών ετών είναι πράγματι η πρώτη χαριτωμένη ηλικία και θα έλθουν κι άλλες, μην ενοχλήσθε λοιπόν όταν θα έχει μια νέα κρίση: η ανάπτυξη είναι διαδοχή εξαιρετικών και δύσκολων ηλικιών. Η προσωπικότης διαμορφώνεται μόνο μ' αυτό το αντίτιμο»
Read More ->>

Η προσχολική ηλικία

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (4-6 ετών)

α) Γενικά χαρακτηριστικά: Όπως σημείωσα στην αρχή αυτού του κεφαλαίου, η ψυχική εξέλιξη του παιδιού γίνεται δια μέσου κρίσεων, με την υπερνίκηση των οποίων το παιδί φθάνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ψυχικής ανάπτυξης. Έτσι μετά τη χρυσή ηλικία των τριών χρόνων, το παιδί μας στο τέταρτο έτος του θα μπει σε μια νέα ψυχική κρίση. Θα γίνει πάλι «δύσκολο». Όπως σημειώνει ο F. Dodson (Φ. Ντόντσον), το τέταρτο έτος «είναι η ηλικία, που χαρακτηρίζεται από τη διασάλευση της ψυχικής ισορροπίας, την ανασφάλεια και την έλλειψη συνεργασίας σχεδόν σ' όλη τη συμπεριφορά»' Το παιδί στο τέταρτο έτος του παρουσιάζεται πολλές φορές απαιτητικό, προκλητικό και δύσκολο στο χειρισμό του. Θυμώνει εύκολα και με το παραμικρό. Χτυπάει ή δαγκώνει τα άλλα αδέλφια του ή τα άλλα παιδιά. Λέει «κακές κουβέντες», στις οποίες επιμένει όσο βλέπει, ότι αυτές ενοχλούν ή στενοχωρούν τους γονείς. Αντιστέκεται στις συμβουλές ή στις εντολές των γονιών του κ.λ.π. Μη στενοχωριέσθε όμως υπερβολικά και προ πάντων μην απογοητεύεσθε. Ούτε να σας περάσει από το νου, ότι το παιδί σας «χάλασε» ή ότι έχει αρχίσει να γίνεται «κακό» παιδί. Κρίση είναι και θα περάσει. Αν θέλετε να περάσει το παιδί σας την κρίση του αυτή πιο σύντομα και πιο ανώδυνα, τότε θα χρειασθεί εκ μέρους σας υπομονή και ψυχραιμία, για να μην «αρπάζεσθε» από τα προκλητικά λόγια του και από την προκλητική συμπεριφορά του. Όσο περισσότερο τα αγνοείτε και δεν τα προσέχετε, τόσο πιο σύντομα θα εξαφανισθούν. Η σταθερότητα στη συμπεριφορά σας απέναντι του θα το βοηθήσει πολύ. Αυτή η σταθερότητα σας θα πρέπει προ πάντων να δείχνεται στο να μη το αφήνετε ποτέ να χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί. Έτσι το παιδί σας θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση του τέταρτου έτους και να φθάσει ομαλά στην όμορφη ηλικία των πέντε ετών. Όπως σημειώνει πάλι ο Dodson, το πέμπτο έτος «είναι μια ηλικία γλυκιά και ευχάριστη. Τέλειωσε πια η τρελή και προκλητική συμπεριφορά. Τώρα το παιδί δείχνεται θεληματικά φρόνιμο, σοβαρό, σταθερό και πολύ ισορροπημένο. Εσωτερικά βέβαιο για τον εαυτό του, είναι ήρεμο, συμπαθητικό, όχι πολύ απαιτητικό στις σχέσεις του με τους άλλους»
Read More ->>

Κάνε το παιδί σου έξυπνο

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
Κάνε το παιδί σου έξυπνο

Θα πρέπει πάντως να φροντίσουμε να μην «παραφορτώσουμε» το παιδί μας με αγγλικά, γαλλικά, μουσική, ρυθμική γυμναστική, ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι και ό,τι άλλο, «επενδύοντας» έτσι στο παιδί μας τις δικές μας ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ολέθριο και καταστρεπτικό για την προσωπικότητα και την πραγματική πρόοδο του παιδιού μας. Ας επιτρέψουμε στο παιδί μας να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και για ελεύθερες ασχολίες και δραστηριότητες και γενικά να ζήσει σαν παιδί τα παιδικά του χρόνια, αρκετά ξέγνιαοτο και αμέριμνο. γ) Η ομάδα των συμμαθητών και των φίλων: Σ' αυτή την ηλικία «τα παιδιά δημιουργούν διάφορες ομάδες για το παιχνίδι τους, που γίνεται τώρα περισσότερο επεξεργασμένο και ομαδικό. Οι ομάδες που δημιουργούν τα παιδιά στα παιχνίδια τους, δεν είναι αυστηρά καθορισμένες, όπως συμβαίνει αυτό αργότερα στην εφηβική ηλικία. Οι συντροφιές τους επίσης δε συνεπάγονται στενούς συναισθηματικούς δεσμούς, αλλά είναι συντροφιές που τις δημιουργεί η  κοινή ανάγκη όσων συμμετέχουν για να παίξουν... Οι ομάδες αυτές δημιουργούνται πολύ εύκολα, αλλά διαλύονται επίσης με μεγάλη ευκολία»
Read More ->>

Ο Χριστός και η ψυχική αυτονομία

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου ίσως να γεννήθηκε μέσα σου η εξής απορία: Καλά και ωφέλιμα είναι όλα αυτά από επιστημονική και από ψυχολογική άποψη. Από θρησκευτική άποψη όμως τι γίνεται; Θέλει ο Θεός να έχουν τα παιδιά μας ψυχική αυτονομία και ανεξαρτησία; Και αν ναι, τότε ποια σημασία έχει η εντολή του Θεού, που λέει να τιμούμε και να σεβόμαστε τους γονείς μας; Από ηθική και πνευματική άποψη θα ωφελήσει τα παιδιά μας να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να διαθέτουν δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα; Μήπως με τον τρόπο αυτό γεμίσουν από εγωισμό και υπερηφάνεια; Μήπως νομίσουν, ότι «αυτοί είναι κι άλλοι δεν είναι»;
Μήπως κυριευθούν από αλαζονεία και αρχίσουν να νομίζουν, ότι δεν έχουν ανάγκη από κανενός τη συμβουλή και τη βοήθεια; Μήπως καταντήσουν να πιστέψουν, ότι ούτε το Θεό δεν έχουν ανάγκη, μεθυσμένοι καθώς θα είναι από την «ιδέα» για τον εαυτό τους και από τις οποιεσδήποτε επιτυχίες τους; Ίσως όμως να σκέπτεσαι και το άλλο: Αν θα γίνει το παιδί μου πιστός χριστιανός κι αν θα εμπνέεται πραγματικά από το Χριστό και το Ευαγγέλιο, τι συνέπειες θα έχει το γεγονός αυτό στην ψυχική του αυτονομία και ανεξαρτησία; Μήπως το γεγονός αυτό εμποδίσει το παιδί μου στη ψυχική του ανάπτυξη; Μήπως θα το κάνει να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοπεποίθηση; Μήπως η πίστη του Χριστού και η ζωή η χριστιανική εμποδίσουν το παιδί μου να αποκτήσει μια δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα; Έλα λοιπόν να μελετήσουμε μαζί όλα αυτά τα προβλήματα, για να δούμε ποια είναι η θέση και η στάση του Χριστού απέναντι στην ψυχική αυτονομία και στη δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να δούμε τι μας λέει πάνω σ' όλα αυτά ο Κύριος με το άγιο και ουράνιο παράδειγμα Του πρώτα και με τη θεία διδασκαλία Του έπειτα. Να μελετήσουμε τι λέει πάνω σ' όλα αυτά η χριστιανική και ορθόδοξη πίστη. Τι διδάσκουν σχετικά οι Πατέρες της αγίας μας Εκκλησίας και τι δείχνουν με το παράδειγμα τους όλοι οι αληθινοί χριστιανοί. Έτσι θα μπορέσουμε να επισημάνουμε και να προλάβουμε τους τυχόν κινδύνους. Να διαλύσουμε τις πιθανές παρεξηγήσεις. Να βρούμε τη «χρυσή τομή» και τη γνήσια «αλήθεια», για την οποία ο Κύριος διεκήρυξε: «Γνώσεσθε τήν άλήθειαν καί ή αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ίωάν. η' 32).
Read More ->>

Δύο περιστατικά απο τη ζωή του Χριστού

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
Δύο περιστατικά απο τη ζωή του Χριστού
2. ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Για το αν θέλει και αν εγκρίνει ο Χριστός να έχουν τα παιδιά μας ψυχική αυτονομία και ανεξαρτησία, θα αναφέρω δύο περιστατικά από τη ζωή του Κυρίου, που δίνουν παραστατικά και ανάγλυφα την απάντηση που ζητάμε στο ερώτημα μας. α) Το πρώτο περιστατικό, που είναι γνωστό σε όλους, είναι το εξής: Όταν ο Ιησούς έγινε 12 ετών, ο Ιωσήφ και η Παναγία τον παίρνουν για πρώτη φορά μαζί τους στα Ιεροσόλυμα για τη γιορτή του Πάσχα. Όταν τελείωσαν οι μέρες της γιορτής, χωρίς να το αντιληφθούν, ο 12ετής Ιησούς έμεινε στα Ιεροσόλυμα, ενώ αυτοί πήραν το δρόμο της επιστροφής για τη Ναζαρέτ, νομίζοντας ότι ο Ιησούς είναι μαζί με τα άλλα παιδιά στο καραβάνι των προσκυνητών. Το βράδυ ψάχνουν να τον βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι η Παναγία και ο Ιωσήφ, γεμάτοι αγωνία και «με την ψυχή στο στόμα», γυρίζουν στα Ιεροσόλυμα ψάχνοντας και αναζητώντας να βρουν τον Ιησούν. Η λαχτάρα και η αγωνία της Παναγίας μας φαίνονται ανάγλυφα στα λόγια που είπε, όταν βρήκε τον Κύριο:


 «Τέκνον, τί έποίησας ήμΐν οϋτως; 'Ιδού ό πατήρ σου κάγώ όδυνώμενοι έζητοϋμέν σε» (Λουκ. β' 48). Παιδί μου, γιατί μάς το έκανες αυτό; Τρεις μέρες τώρα ψάχνουμε να σε βρούμε γεμάτοι πόνο και αγωνία! Και ο Χριστός απαντά: «Τί ότι έζητεΐτέ με; Ούκ ηδειτε ότι έν τοις τού πατρός μου δει εΐναί με;» Γιατί να με ζητάτε και να με ψάχνετε... Δεν ξέρατε, ότι στον οίκο του πατέρα μου πρέπει να είμαι; Αυτό είναι το γνωστό σε όλους περιστατικό. Ο Χριστός σε ηλικία 12 ετών μένει «εν γνώσει» του μακριά από τους γονείς του. Και επειδή ο Κύριος με τη ζωή του είναι «υπογραμμός» για κάθε πιστό, είναι σαν να μας λέει: Όταν το παιδί σας γίνει 12 ετών και πέρα, τότε είναι ικανό να προστατέψει μόνο του τη ζωή και την ακεραιότητα του. Μη γίνεσθε η σκιά τού παιδιού σας και μην το κρατάτε συνεχώς δεμένο με τον εαυτό σας. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, τόσο και θα πρέπει να μπορεί να ζήσει μακριά σας και χωρίς την παρουσία σας. Το παιδί σας δεν είναι ούτε κτήμα σας, ούτε ιδιοκτησία σας, ούτε ένα κομμάτι του εαυτού σας. Το παιδί σας είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα, που έχει δικαίωμα και προορισμό να ζήσει τη δική του προσωπική ζωή. β) Το δεύτερο περιστατικό είναι η αποστολή των Μαθητών από το Χριστό, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Κατά το β' έτος της δημόσιας δράσης Του ο Κύριος «προσκαλεί τους δώδεκα καί ήρξατο αυτούς άποστέλλειν δύο δύο καί έδίδου αύτοΐς έξουσίαν των πνευμάτων των ακαθάρτων...
Read More ->>

Τό Ευαγγέλιο και η ψυχική ολοκλήρωση

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

Γνωρίζεις ασφαλώς, ότι η θρησκεία του Χριστού είναι η κατ' εξοχήν πνευματική θρησκεία. Αυτό που τονίζει ο Χριστός πάνω απ' όλα κι αυτό που ζητεί προ πάντων από κάθε άνθρωπο είναι η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια. Είναι η προσπάθεια και ο αγώνας για την ψυχική και πνευματική πρόοδο και τελείωση. Με τον τρόπο αυτό η πίστη του Χριστού συντελεί και συμβάλλει στο να αποκτήσει ο συνειδητός και αγωνιστής χριστιανός μία ζηλευτή ψυχική αυτονομία και μία θαυμάσια και υπέροχη προσωπικότητα. Θα αρκούσε μόνο η παραβολή των ταλάντων (Ματθ. κε' 14-30), για να δείξει τη θεμελιώδη σημασία, που δίνει ο Χριστός στην ψυχική ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ανθρώπου. Σύμφωνα με την όμορφη αυτή παραβολή, ο Θεός δίνει στον καθένα μας και στα παιδιά μας τάλαντα, ταλέντα, χαρίσματα και ικανότητες. Συγχρόνως όμως μας δίνει και την εντολή να εργασθούμε, για να αυξήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα «τάλαντα», που Εκείνος μας έδωσε. Και στο τέλος της παραβολής ο Θεός επαινεί και αμείβει τους εργατικούς και δραστήριους δούλους Του, εκείνους που εργάσθηκαν και πολλαπλασίασαν τα τάλαντα και τις ικανότητες που τους χάρισε. Αντιθέτως ο Θεός αποδοκιμάζει και τιμωρεί τον οκνηρό και τεμπέλη δούλο, που έκρυψε το τάλαντο του στη γη, που δεν προσπάθησε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τις ικανότητες που του χάρισε. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μέσα στα «τάλαντα», που δίνει σε κάθε άνθρωπο ο Θεός, είναι και τα ψυχικά προσόντα, όπως η θέληση, η επιμονή και η ψυχική καρτερία, η πιστότητα μας απέναντι στους ανθρώπους, η σταθερότητα μας στην πίστη μας και στις αρχές μας, η αλληλεγγύη και η βοήθεια μας προς κάθε συνάνθρωπο μας κ.λ.π.
Read More ->>

Τά στοιχεία της ψυχικής αυτονομίας και η Χριστιανική Πίστη

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
6. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ 
ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Όταν διάβαζα στα διάφορα ψυχολογικά βιβλία τα γνωρίσματα του ανθρώπου με ψυχική ωριμότητα, είπα για μια στιγμή στον εαυτό μου: Μα αυτά είναι τα γνωρίσματα του χριστιανού! Γι' αυτό από τις προηγούμενες παραγράφους έχω αρχίσει να δείχνω, πώς η χριστιανική πίστη καλλιεργεί και ενισχύει τα διάφορα στοιχεία και γνωρίσματα της ανθρώπινης προσωπικότητας, όπως τα έχω παρουσιάσει στο Β' κεφάλαιο. Θα μπορούσε βέβαια να γραφεί ολόκληρο βιβλίο για τη σημασία και την πολύτιμη συμβολή της χριστιανικής πίστης στην ανάπτυξη των επί μέρους στοιχείων της ψυχικής αυτονομίας και γενικά στην ψυχική ανάπτύξη και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. ΓΙ αυτό στην παράγραφο αυτή θα αρκεσθώ να αναφέρω μόνο μερικά ενδεικτικά στοιχεία. α) Για το σπουδαίο εκείνο στοιχείο της ολοκληρωμένης προσωπικότητας, που λέγεται: «δύναμη της θέλησης», θα έλεγα ότι ολόκληρη η ζωή του χριστιανού είναι μία συνεχής και αδιάκοπη εξάσκηση και ενίσχυση της θέλησης του. Όταν ο χριστιανός λέει «όχι» στο κακό και στην αμαρτία, τι άλλο κάνει παρά να ενισχύει και να δυναμώνει τη θέληση του; Όταν αρνείται να ικανοποιήσει την παράνομη επιθυμία και προτροπή του φίλου του ή του γνωστού του, τι άλλο κάνει παρά να ισχυροποιεί τη θέληση του;

Read More ->>

«Ο Θεός αγάπη εστί»

0 σχόλια

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
«Ο Θεός αγάπη εστί»


Για το τι προσφέρει η πίστη του Χριστού στην ανάπτυξη του κοινωνικού αισθήματος και της αγάπης στον άνθρωπο ίσως δεν θα ήταν ανάγκη να αναφέρο) τίποτε. Ποιος δεν γνωρίζει, ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης; Ποιος αγνοεί, ότι η αγάπη είναι το βασικότερο και το σπουδαιότερο γνώρισμα των αληθινών χριστιανών; Τι είπε ο Χριστός; «Έν τούτω γνώσονται πάντες ότι έμοί μαθηταί έστε, έάν άγάπην έχητε έν άλλήλοις» (Ίωάν. ιγ', 35). Που αλλού παρά στην Καινή Διαθήκη είναι γραμμένο, ότι «ό Θεός αγάπη εστί»;
Ποιο άλλο παρά η αγάπη είναι το κριτήριο για την αιώνια σωτηρία ή για την τελική καταδίκη ενός ανθρώπου; Πόσο κατηγορηματικά το διεκήρυξε ο Χριστός. Στη Δευτέρα Παρουσία θα πει στους δίκαιους: «Δεύτε οί ευλογημένοι τοϋ πατρός μου, κληρονομήσατε τήν ήτοιμασμένην ύμΐν βασιλείαν... Έπείνασα γάρ, καί έδώκατέ μοι φαγεϊν, έδίψησα, καί έποτίσατέ με, ξένος ήμην, καί συνηγάγετέ με, γυμνός, καί περιεβάλετέ με, ήσθένησα, καί έπεσκέψασθέ με, έν φυλακή ήμην καί ήλθετε προς με». Και «έφ' όσον έποιήσατε ένί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, έμοί έποιήσατε» (Ματθ. κε', 34-35, ). 
Read More ->>
 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |